Ääriryhmien käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa

Ääriryhmien käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa

Äärioikeisto, äärivasemmisto, radikaalit uskonnolliset ryhmät ja uusnatsit – netti on ääriryhmille mitä sopivin pelikenttä ja sosiaalinen media kanava välittää propagandaa. Ääriryhmät keräävät yhteen samanhenkisiä ihmisiä, ja vahvistaakseen omaa näkemystään usein tuloksena on “me vastaan te”-tyyppinen asetelma.

Suurimmalla osalla ihmisistä on poliittiset ja uskonnolliset mielipiteet, ja länsimaisessa demokratiassa täysi oikeus niihin. Demokratian periaatteisiin kuuluu myös kuunnella vastakkaisia mielipiteitä, ja päätyä äänestyksen kautta ratkaisuun, jossa enemmistö ihmisistä on tullut kuulluksi. Ääriryhmille kyseinen asettelu ei kuitenkaan sovi, ainut oikea ja oikeutettu mielipide on heidän omansa, ja kaikki muut ovat väärässä.

Facebook, Twitter ja YouTube ovat olleet ääriliikkeiden suosiossa jo useita vuosia. Näitä sosiaalisen median kanavia käytetään omien mielipiteiden levitykseen, ja puolueettomia faktatietoja on niistä turha hakea. Linkit radikaaleihin julkaisuihin ja puolueellisiin tutkimustuloksiin jaetaan ilman lähdekritiikkiä, ja vastakkaiset mielipiteet tyrmätään vedoten salaliittoteorioihin ja puolueelliseen uutisointiin.

Yhä pienenevässä maailmassa oman mielipiteen kannattajia löytyy ympäri maailmaa. Isis on loistava esimerkki, kuinka uusia jäseniä haetaan tuhansien kilometrien päästä, ja ammattimaisesti tehdyt propagandavideot hehkuttavat liikkeen oikeutusta ja kuinka hienoa on liittyä taisteluun länsimaista hapatusta vastaan. Isisillä oli jopa oma mobiilisovellus sanomansa levittämiseksi, ennen kuin se poistettiin Googlen verkkokaupasta.

Radikalisoituminen uhkaa Suomeakin

Suomikaan ei enää ole samanlainen lintukoto kuin muutama vuosikymmen sitten. Äärioikeiston nousu täällä on ollut Euroopan kärjessä jo jonkun aikaa, ja muutkin ääriliikkeet ovat saaneet jalansijaa viime aikoina. Maailmanlaajuinen muuttoliike on herättänyt kansallismieliset puolustamaan omaa näkemystään, mutta myös aikaansaanut varsinkin nuorten muslimien keskuudessa oman islamilaisten ääriliikkeiden suosion kasvun.

Kun oma tilanne tuntuu uhatulta, on helppoa mennä sosiaaliseen mediaan ja etsiä ryhmiä, jotka jakavat samat huolet. Vertaistuki ja yksipuolisten tietolähteiden lukeminen ja niihin uskominen helpottaa ymmärtämään maailmaa, joka aika ajoin tuntuu hyvinkin kaoottiselta ja tulevaisuus epävarmalta.

Hyvänä esimerkkinä Suomesta voidaan mainita äärioikeistolainen MV-verkkojulkaisu, jonka juttuja sen kannattajat levittävät sosiaalisessa mediassa ahkerasti. Nopea vilkaisu lehden etusivulle avaa sen yksipuolista ajatusmaailmaa. Hieman julkaisua selattuaan huomaa, että osa uutisoiduista videolinkeistä on jo poistettu YouTubesta, luultavasti koska ne ovat sisältäneet materiaalia, jonka on katsottu lietsovan vihaa tiettyä kansanryhmää kohtaan.

Mutta julkaisun ei tarvitse olla suomenkielinen saavuttaakseen täällä asuvien kansalaisten huomion. Ääri-islamilaisten ryhmien kannattajat ovat hyvin kansainvälisesti levittyneitä, ja kyseisten järjestöjen propagandaa löytyy useilla eri kielillä. Turun puukottaja Abderrahman Bouanane oli katsellut propagandavideoita YouTubesta ennen torilla tapahtunutta hyökkäystään, ja mielsi itsensä Isis-taistelijaksi.

Kun suurta yleisöä harhautetaaan

Vahvasti mielipiteitä jakava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi seuraajilleen marraskuussa 2017 videopätkän, jossa alkuperäinen julkaisija väitti maahanmuuttajan pahoinpitelevän hollantilaista poikaa. Koko juttu todistettiin jälkikäteen keksityksi, mutta jos yksi maailman tärkeimmistä johtajista lankeaa kyseiseen ansaan, on helppoa uskoa normaalin ihmisen tekevän saman virheen.

Ääriryhmät ovat erittäin aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan vääristettyjä uutisia jaetaan tarkastettua faktatietoa useammin, ja syynä on usein niiden tunteisiin vetoavat aiheet. Maahanmuutto, uskonto, politiikka ja rotu koskettavat useita ihmisiä jollain tasolla, ja niihin yleensä suhtaudutaan enemmän tunteella kuin järjellä.

Vihapuheita ja täysin keksittyjä uutisia pyritään karsimaan sosiaalisesta mediasta sitä mukaa kun niitä sinne jaetaan, mutta volyymit ovat kasvaneet vuosi vuodelta, eikä moderointi enää pysy perässä. Noin puoli miljardia twiittiä julkaistaan päivittäin, ja Facebookilla on aktiivisia käyttäjä yli miljardi vuorokaudessa.

Normaalille sosiaalisen median käyttäjälle ainut keino terveen maalaisjärjen lisäksi tarkistaa faktatietoja on oma aktiivisuus ja lähteiden tarkistaminen useasta eri mediasta. Valitettavasti hektisessä arjessa tämä usein koetaan liian haastavaksi, ja on helpompi uskoa oman maailmankuvan mukaisia uutisointeja kuin kohdata joskus hyvinkin epämiellyttävä totuus.

Emmi

Kommentointi on suljettu.