Aikuiset ja sosiaalinen media

Aikuiset ja sosiaalinen media

Sosiaalinen media on osa monen arkea ja elämää. Kaikki eivät näe sitä tärkeänä, mutta samaan aikaan toiset viettävät ruudun ääressä useita tunteja päivässä.

Tämä ei myöskään rajoitu vain nuoriin, vaan aikuiset ovat samalla tavalla innostuneita yhteyden pitämisestä, sekä oman arjen jakamisesta. Käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa voi olla erilaista ikäryhmän mukaan, mutta on hyvä muistaa, että aikuisilla ja nuorilla on samat mahdollisuudet löytää monenlaista sisältöä. Perheiden sisällä voi olla niinkin, että nuoret osaavat käyttää sekä laitteita että nettiä paremmin, kuin aikuiset. Tämä luo tietysti aikuiselle enemmän vastuuta ja syitä olla kiinnostunut sosiaalisen median monipuolisesta tarjonnasta. Jos aikuinen ei osaa arvioida tiedon todenmukaisuutta tai sisällön turvallisuutta, kuinka nuoren tulisi tämä huomata?

Oma netinkäyttö ja sen opettelu

Monella aikuisella saattaa olla hyvä tilanne netin ja sosiaalisen median käytön suhteen. Työpaikalla voi olla pakko opetella tiettyjä asioita ja tietokoneiden sekä älypuhelinten yleistyminen on tuonut mahdollisuudet kaikkien ulottuville. Sosiaalisen median sovellukset ovat myöskin helposti käsillämme ja puhelimeen saa nopeasti ladattua itselle sopivat. Jos ajattelee vain tilin luomista ja sisäänkirjautumista, niiden käyttäminen on helppoa ja sovellus ohjaa käyttäjän perille asti. Kuitenkin, moni asia saattaa jäädä huomaamatta ja ilman varovaisuutta, monenlaiset riskit ovat lähempänä.

Voit rakentaa kuvan haluamallasi tavalla Internetissä

Sosiaalisessa mediassa voi esiintyä joko omalla nimellä ja kuvalla tai keksityllä nimimerkillä. Omalla nimellä tehdyissä profiileissa on aina se riski, että ulkopuolinen kaappaa sen haltuunsa ja pääsee tällöin esiintymään nimelläsi. Salasanan voi saada monella eri tavalla ja yleisimmät keinot liittyvät käyttäjän omaan huolimattomuuteen tai tietämättömyyteen. Sähköpostit täyttyvät roskapostista ja seassa on varmasti jokaisella myös huijausviestejä. Niiden avulla yritetään kalastella tietoja ja saada sinut antamaan ne itse. Voit esimerkiksi saada viestin, joka näyttää tulevan ison ja tunnetun yrityksen nimissä, mutta todellisuudessa lähettäjällä ei ole mitään tekemistä kyseisen paikan kanssa. Jos siis huomaat sattumalta voittaneesi arvonnassa, johon et edes muista osallistuneesi, tarkista huolella, keneltä se on. Jos viesti pyytää napsauttamaan linkkiä ja antamaan tietoja, kannattaa olla hieman epäileväinen. Voi nimittäin käydä niin, ettei voittamaasi arvontaa ole olemassa ja nyt henkilötietosi ovat joutuneet ties mihin käyttöön.

Kuten aiemmin mainitsimme, myös nimimerkillä on helppo käyttää sosiaalisen median sivustoja ja tällöin ei voi olla varma, kuka sen takana on. Tästä asiasta varoitetaan usein erityisesti nuoria, mutta myös aikuisen huijaaminen on mahdollista. Voit kohdata tilanteen, jossa saat esimerkiksi kaveripyynnön henkilöltä, jota et tunne. Profiilissa on nimi, kuva ja muitakin asioita, jotka vaikuttavat aidoilta. Yleensä tämänkaltaiset huijaukset pyrkivät saamaan sinut lähettämään heille rahaa. Viestittely voi alkaa normaaliin tapaan tutustumisella, mutta pian tiedätkin jo kaikenlaisista rahahuolista ja ongelmista, joita tällä henkilöllä saattaa olla. Aina kannattaa muistaa käyttää tarkkaa harkintakykyä ja tietysti se, että monet sosiaalisen median sovellukset mahdollistavat käyttäjien estämisen. Jos keskustelu menee suuntaan, josta et pidä, ei sitä myöskään tarvitse jatkaa.

On myös toisenlaisia huijausviestien muotoja, jossa pyritään saamaan sinut lähettämään rahaa. Voit saada sähköpostiin tai yksityisviestillä tiedon siitä, että joku olisi kaapannut tilisi ja hänellä on henkilötietosi tai jotain muuta tietoa, joka saattaisi aiheuttaa vahinkoa. Näissä viesteissä on yleensä maksuohjeet mukana ja he pyytävät suorittamaan sen tiettyyn aikaan mennessä. Näissä tilanteissa kannattaa poistaa kyseinen viesti, ilman huomiointia. Rikosilmoituksen tekeminen nettihuijauksista onnistuu samoin kuin muutkin asiat, mutta niiden selvittäminen on tietysti vaikeampaa. Jos rahat ovat lähteneet ulkomaille, niiden takaisin saaminen vaikeutuu entisestään.

Emmi

Kommentointi on suljettu.