Feikkiprofiilit ja informaatiovarkaudet

Feikkiprofiilit ja informaatiovarkaudet

Sosiaalisessa mediassa tulee paljastaneeksi huomaamattaan paljon tietoja itsestään. Jos some tilin suojaukset eivät ole kunnossa, kaikki palveluun kirjautuneet käyttäjät pystyvät näkemään kaiken, mitä on profiilissaan julkaissut. Äkkiseltään se ei ehkä tunnu niin uhkaavalta, mutta esimerkiksi kuvia on helppo ladata ja käyttää niitä feikkiprofiilien muodostamiseksi. Joissakin tapauksissa myös nimeä ja muita tunnistetietoja otetaan luvattomasti käyttöön.

Omien tietojen suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää netissä. Sosiaalisen median tiliä tulisi kohdella samantyyppisesti kuin esimerkiksi nettipankkia; kenelläkään tuntemattomalla ei ole mitään asiaa sinne, ja salasanat ja suojaukset tulee pitää kunnossa. Identiteettivarkauden kohteeksi joutuminen aiheuttaa monenlaista harmia, ja on hyvä tietää, kuinka pystyy suojelemaan itseään sitä vastaan.

Kaikkien feikkiprofiilien taustalla ei ole rikollista toimintaa. Ihmisillä on erityyppisiä motiiveja perustaa sosiaalisen median tilejä käyttämättä omaa nimeään, kuviaan tai muita aitoja tietoja. Nettikiusaajat ovat yksi ryhmä, joka suosii väärennettyjä käyttäjätilejä. Trollit ovat myös ottaneet tavakseen pitää ainakin kahta eri sosiaalisen median tiliä viihdyttääkseen itseään.

Jos joku on varastanut kuvasi ja nimesi perustaakseen some profiilin, taustalla on joko yritys tahrata identiteettivarkauden kohteen maine, tai kalastella ystäväpiiriltä tietoja, joita voidaan käyttää rikolliseen toimintaan. Vaikka yleensä kohteelle ei aiheudu huomattavaa taloudellista haittaa, on nettihuijauksiin syytä suhtautua yhtä vakavasti.

Kuinka tunnistaa feikkiprofiili

Jos on saanut kaveripyynnön tuntemattomalta henkilöltä, suositeltavaa on hylätä se välittömästi. Sosiaalinen media on pullollaan ihmisiä, jotka haluavat hyötyä toisista tavalla tai toisella. Yleensä kyseessä on joko taloudellisen hyödyn tavoittelu esimerkiksi kaukosuhdetta hyväksi käyttäen tai yritys varastaa kuvia ja muita tärkeitä henkilökohtaisia tietoja.

Muutamilla keinoilla on helpohkoa tunnistaa, onko profiili ylipäätään aito. Yksi tai kaksi yhteistä tuttua ei vielä tee henkilöstä todellista, on parempi nopeasti katsoa kaikki some tilin kontaktit. Jos kavereita on ympäri maailmaa, ja eri kieli- ja kulttuurialueilta, hälytyskellojen pitäisi soida. Yleensä vain julkisuuden henkilöillä on kansainvälinen, monikulttuurinen ystäväverkosto.

Milloin some tili on perustettu? Jos se on uudehko, onko siihen mitään syytä. Valokuvat, näyttävätkö ne käsitellyiltä vai aidoilta? Googlen avulla voi kuvatunnistaa minkä tahansa otoksen netissä, ja selvittää onko sitä käytetty aikaisemmin jossain muussa yhteydessä.

Jos olet yhtään epävarma, voit luonnollisesti aina kysyä henkilöltä, miksi hän haluaa sinut some kaverikseen. Valitettavasti nykymaailma johtaa usein liialliseen kyynisyyteen, ja joskus ihan vain yhteiset intressit saattavat olla pätevä syy laajentaa tuttavapiiriä. Ja on hyvä muistaa, että vaikka tuntemattoman hyväksyisikin osaksi suljettua kaveripiiriä, on heidät myös hyvin helppo poistaa sieltä, jos myöhemmin alkaa epäilemään heidän motiivejaan.

Kuinka parhaiten suojella profiilia

Kun some tilin on perustanut, nykyään jokainen tietää, että yksityisyysasetukset tulee laittaa kuntoon. Joissakin sosiaalisen median palveluissa voi jopa henkilökohtaisesti valita, kuka kaveripiiristä näkee mitäkin. Alkuperäisiin asetuksiin ei kumminkaan kannata luottaa, päivitysten yhteydessä joskus tilin asetukset muuttuvat, ja niitä on hyvä aina aika ajoin tarkistaa.

Salasana on myös hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin. Valitettavan usein ihmisillä on tapana käyttää vain yhtä tai kahta salasanaa useisiin eri palveluihin, ja jos yksi näistä joutuu tietomurron kohteeksi, voi mahdollisesti kaikki nettitilit joutua ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi. Jotkut instanssit jopa suosittelevat vanhanaikaisen paperilappusen pitämistä mukana, jos muuten on hankaluuksia muistaa useita eri salasanoja.

Suojaamaton verkkoyhteys on vihollinen. Jos joudut käyttämään jostain syystä tällaista ratkaisua, usein some tilille pääsy joko estetään palvelun tarjoajan toimesta, tai ainakin joudut tuplavarmistamaan, että haluat todella käyttää tämän yhteyden kanssa kyseistä sivustoa. Suojaamaton WiFi on tarkoitettu vain hätätilanteisiin, tai kenties verkkolehtien lukuun.

Emmi

Kommentointi on suljettu.