Kun isoisä somen keksi

Kun isoisä somen keksi

Nuoremmat ikäpolvet tuskin muistavat aikaa ennen sosiaalista mediaa. Twitter, Facebook ja YouTube ovat heille aina olleet olemassa, ja kuvien, päivitysten ja uutisten levittäminen kissavideoista puhumattakaan on ollut itsestäänselvyys. Mutta vanhemmat ikäryhmät ovat joutuneet opettelemaan sosiaalisen median käyttöä ja käytöstapoja, ja aina se ei ole ollut kivutonta.

Kotitietokoneet alkoivat yleistymään 80-luvulla, mutta vasta 90-luvulla netti alkoi olla paremmin saatavilla tavalliselle käyttäjälle. Ei siis ihme, että ennen 70-lukua syntyneet ikäluokat tuntuvat joskus olevan hieman hukassa sosiaalista mediaa käyttäessään. He ovat joutuneet, joskus pakon sanelemina, opettelemaan täysin uuden järjestelmän, jolle ei ole olemassa varsinaisia selviä käyttö- tai käyttäytymisohjeita.

Erilaisia kursseja tietokoneen ja netin käytöstä järjestetään senioreille, mutta läheskään kaikki eivät ole niistä tietoisia tai eivät pysty niille osallistumaan. Esimerkiksi Helsingin Työväenopistolla löytyy valikoimaa aina netti etiketistä (netiketti) faktatiedon löytämiseen, mutta jokaisella paikkakunnalla ei ole resursseja vastaavia kursseja järjestää.

Tietoturva ja netin turvallinen käyttäminen saattaa vaikuttaa itsestäänselvyyksiltä, mutta vanhemmalle käyttäjälle saattaa olla haastavaa löytää informaatiotulvasta oikeat työkalut erilaisten komponenttien tunnistamiseksi. Myös sosiaalisen median käyttäytymissäännöt saattavat olla hukassa, ja tämä pätee myös nuorempiin ikäryhmiin.

Melkein 50-vuotias sosiaalinen media

Sosiaalisen median voidaan sanoa saaneen alkunsa jo varhain 70-luvulla Yhdysvalloissa, jolloin ohjelma nimeltään Talkomatic kehiteltiin Illinoisin Yliopistolla. Woolleyn ja Brownin suunnittelemaa systeemiä pidetään maailman ensimmäisenä chatti huoneena, ja sen ominaisuuksiin kuului reaaliaikainen viestien lähettäminen, tiedon siirto ja blogit. Kuten nykyäänkin tiedostojen perustaja pystyi valitsemaan, kenelle käyttäjille ne olivat saatavilla.

Suhteellisten pienten piirien käytössä ollut sosiaalinen media alkoi saavuttamaan massojen suosion heti 2000-luvun alkupuolella. Tietokoneet, käyttöjärjestelmät ja netti mahdollistivat uusien sosiaalisten medioiden synnyn. MySpace, Facebook ja Twitter – tässä aikajärjestyksessä – saavuttivat nopeasti suuren suosion, ja MySpacea lukuun ottamatta jatkavat kasvuaan.

Uusia sosiaalisia medioita tulee markkinoille säännöllisin väliajoin. Jotkut on suunnattu selvästi tietyille käyttäjäryhmille, kuten videopelaajille tai nuoremmalle ikäpolvelle. Ajatuksena niillä kuitenkin kaikilla on oman henkilökohtaisen profiilin perustaminen, ja erilaisen informaation levittäminen.

Tietoturvallisuus ja netiketti

Seniorit ovat yhä kasvavassa määrin liittyneet sosiaalisen median käyttäjiin. Ongelmia ilmenee aina aika ajoin: käyttäytyminen, turvallisuus ja yleensä informaation tulkitseminen saattaa olla kömpelöä tai kokonaan hukassa. Toki muutkin ikäryhmät sortuvat samoihin kompastuskiviin, mutta toisin kuin nuoremmissa ikäluokissa, senioreille ei koulussa opetettu mitään nettiin tai sosiaaliseen mediaan liittyviä aineita.

Tietoturvallisuudesta on puhuttu paljon, ja tuskinpa on montaa suomalaista, jotka käyttävät tietokonetta tai mobiililaitetta ilman kunnollista virustorjuntaohjelmaa. Perusturvallisuuden lisäksi on kuitenkin muistettava omien henkilökohtaisten tietojen suojaaminen, lähtien puhelinnumeroista ja sähköpostiosoitteista. Yllättävä tieto suuresta perinnöstä Nigeriassa saattaa huiputtaa hyväuskoista vanhusta, joten näistä asioista on hyvä puhua sekä henkilökohtaisella tasolla että uutisissa ja lehdissä.

Jotkut ihmiset eivät ole tietoisia evästeistä ja kuinka ne vaikuttavat sosiaalisen median käyttöön. Algoritmit tunnistavat aikaisemmat haut ja jos käytettävissä oleva sosiaalinen media sallii mainokset, ne ovat usein kohdistettuja hakuhistorian perusteella. Joskus näitä mainoksia on hankala tunnistaa ja seniorit saattavat olla hyvinkin ärtyneitä tai jopa peloissaan omaan profiiliinsa ilmestyneistä ilmoituksista.

Sosiaalisen median informaatiotulva saattaa myös olla uuvuttavaa. Faktatiedon hakeminen voidaan kokea vaikeaksi, on helpompi uskoa kaverin julkaisema juttu kuin tarkistaa sen todenperäisyys. Myös suomeksi löytyy suuri määrä niin sanottuja julkaisuja, eikä niiden selkeästi puolueellista maailmankuvaa kyseenalaisteta tarpeeksi usein.

Netiketti on myös hukassa valitettavan usealta. Monet seniorit eivät suojaa sosiaalisen median tilejään tarpeeksi yksityisiksi, ja eivät välttämättä ymmärrä, että kaikki saman sovelluksen piirissä olevat käyttäjät pystyvät näkemään kaiken profiilissa julkaistun tiedon. Käytä sosiaalista mediaa kuin puhuisit julkisesti samalle kuulijakunnalle on hyvä ohjenuora, jonka jokaisen tulisi muistaa.

Emmi

Kommentointi on suljettu.