Somen käyttäjien erityyppiset intressit

Somen käyttäjien erityyppiset intressit

Sosiaalinen media kerää yhteen miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Jokainen on oma persoonansa ja jokaisella on omat syynsä käyttää sosiaalista mediaa. Jotkut haluavat olla vain yhteydessä ystäviinsä, toiset ovat kiinnostuneita eri ryhmistä ja uutisista. Joillekin sosiaalinen media on kanava välittää omaa maailmankatsomustaan ja ideologiaa.

Sosiaalisen median käyttäjiä voidaan jakaa eri ryhmiin useilla eri perusteilla. Aktiivisuus, käyttötarkoitus, mitä palvelua käytetään tai sosioekonomiset tekijät kiinnostavat, koska some ei ole pelkästään käyttäjien leikkikenttä, mainostajat ovat myös kiinnostuneet erilaisista profiileista ja käyttäjien vaikutusmahdollisuuksista.

Vaikka osa luokituksista voi olla hyvinkin humoristisia, taustalla on markkinoijien intressit isossa maailmassa. Jos Twitter tilillä on kymmeniä tuhansia seuraajia, on selvää, että maininta tietystä tuotteesta saa laajan lukijakunnan ilman, että mainostamiseen olisi panostettu omaisuuksia. Somen käyttäjänä kannattaa olla tietoinen, että kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää.

Peruskäyttäjät Facebookissa ja Twitterissä

Erilaisia luokituksia sosiaalisen median käyttäjille on netti pullollaan. Riippuu paljon siitä, katsotaanko asiaa kaupalliselta tai kenties poliittiselta kannalta, vai tehdäänkö jako normaalin käyttäjän näkökulmasta. Yrityksillä ja yhteisöillä on omat sosiaalisen median sivunsa, ja heille on tärkeää tiedostaa eri tyypit ja käyttäytyminen somessa.

Jos kuitenkin ensin keskitytään erityyppisiin peruskäyttäjiin. Näitä ovat kaikki, joilla on oma yksityinen profiilinsa sosiaalisessa mediassa, ja hyvin erilaisia motiiveja käyttää sitä. He tykkäävät, kuuluvat tai seuraavat tiettyjä ryhmiä, sivuja tai henkilöitä, ja samalla päivittävät omaa sivuaan.

Ensimmäisenä ryhmänä voidaan ajatella niin sanottuja hiljaisia käyttäjiä. He saattavat olla hyvinkin aktiivisia somen käyttäjiä, mutta harvoin jos koskaan päivittävät mitään omassa profiilissaan tai kommentoivat muiden päivityksiä. He ovat kiinnostuneita erityyppisistä linkeistä, ja mitä luultavimmin lukevat profiiliasi ahkeraan, et vain tiedä sitä.

Toisena ryhmänä on kommunikoijat. He pitävät yhteyttä ystäviin ja perheeseen ympäri maailman somen välityksellä, ja täyttävät profiilinsa arkikuvilla ja suloisten lastensa ja lemmikkiensä otoksilla. He ovat yleensä positiivisia ja kommentoivat päivityksiä kuin juttelisivat kanssasi kasvotusten. Ihanat kissavideot ovat parhaimpia oman lapsen kuvien jälkeen.

Kolmantena ryhmänä voidaan pitää oman egonsa pönkittäjiä, niin kutsuttuja sosiaalisia perhosia (eng. Social butterfly). He päivittävät profiiliaan ahkerasti, lähinnä kuvilla, ja yleensä muokatuilla. Heille on tärkeää näyttää hyvälle ja menestyneelle sosiaalisessa mediassa, ja valitettavan usein heidän itsetuntonsa on riippuvainen tykkäysten määrästä. Egon pönkittäjän tähtäimenä saattaa olla sosiaaliseksi vaikuttajaksi pääseminen, siitä hieman myöhemmin.

Sosiaalisen media neljäntenä ryhmänä ovat aktivistit. Heille sosiaalinen media on keino välittää omaa maailmankatsomustaan. Tässä ryhmässä on hyvin erilaisia aatteiden kannattajia aina uskonnollisista fanaatikoista vegetaristeihin ja urheiluhulluihin. Heille välttämättä puolueeton uutisointi ei sovi, vaan päivitysten on puollettava omia mielipiteitä.

Viimeisenä ryhmänä on sosiaaliset vaikuttajat. Heillä on laaja joukko seuraajia, joskus julkkiksen ollessa kyseessä miljoonia käyttäjiä. He saattavat olla aktivisteja tai sosiaalisia perhosia, mutta mikä erottaa heidät näistä, on potentiaali tienata sosiaalisella medialla. Jos tuhannet ja taas tuhannet ihmiset lukevat, mitä kasvorasvaa sosiaalinen vaikuttaja tällä viikolla käyttää, mainostajien mielenkiinto luonnollisesti herää.

Instragram tähdet ja julkkikset

Osa sosiaalisen median käyttäjistä on tehnyt siitä ammatin itselleen. Instagram, YouTube ja Twitter mahdollistavat rajattoman määrän seuraajia, ja volyymien kasvaessa eri tuotteiden markkinoijat yrittävät saada osansa näiden sosiaalisten vaikuttajien lukijakunnasta. Laulajilla, näyttelijöillä ja kardashianeilla on jo statuksen perusteella tuhansia faneja, mutta mielenkiintoinen maija meikäläinenkin voi työskennellä some tähtenä.

Jos kaikki ymmärtävät pelisäännöt ja tietävät, että pelkästään jotain shampoota käyttämällä ei olkitukasta tule samanlaista hevosenharjaa kuin seuratulla some-tähdellä, ei ongelmia synny. Joskus kuitenkin kaupallisen yhteistyön maininta vahingossa unohtuu, ja silloin pitää käyttää omaa medianlukutaitoaan; kaikki ei aina ole totta, mitä somessa sanotaan.

Emmi

Kommentointi on suljettu.