Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 1

Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 1

Ihmisten julkinen ja yksityinen käyttäytyminen on muuttunut silmiinpistävän paljon. Jos on elänyt aikaa ennen tietokoneita ja kannettavia älylaitteita, tämä on vieläkin selvempää. No, ajat muuttuvat, mutta pitääkö myös ihmisten muuttua samalla? Selvää on, että teknologialla on iso osuus nykyajan katukuvassa ja kotisohvalla. Onko se kuitenkaan meille hyväksi, vai voidaanko katsoa, että teknologian liika hallitsevuus saa ihmiset elämään virtuaalimaailmassa, oikean elämän sijaan.

Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 1

Nopealla kehityksellä on paasaajia sekä puolesta että vastaan. On hyvä kuitenkin selvittää itselleen molempien puolien kanta. 1990-2000 lukujen sukupolvilla ei ole aavistustakaan mitä elämä oli ennen sosiaalista mediaa ja älylaitteita. Enkä usko että heillä on kovin paljoa intoa ottaa selvääkään. Mietityttääkin miten he selviäisivät päivääkään ilman teknologiaa. Veikkaan että katastrofi olisi valmis. Älylaitteet muokkaavat käytöstä haluamaansa suuntaan, ilman että sitä edes huomaa. Laitteisiin on ladattu kaikkea mahdollista koukuttavaa, josta ei haluaisi irrottaa katsettaan, ja jotka vaativat huomiotamme jatkuvasti. Some on yksi näistä koukuttavista elementeistä joita kannetaan mukana jatkuvasti. Ihmisten tarve olla tavoitettavissa tai tarkistaa päivityksiä jatkuvasti, on kummallista. Mutta toisaalta, on aika vaikea verrata näitä uusia piirteitä mihinkään aiemmin koettuun. Joten vaikeaa on sanoa, onko tällainen käytös ihmiselle luontevaa

Tekeekö some meistä tahdottomia?

Päivittäisen junamatkan aikana voisi oikeastaan sanoa että kyllä, ihmisistä on tullut teknologian riivaamia tahdottomia yksilöitä, joita ei mikään mikä tapahtuu älylaitteen ulkopuolella kiinnosta tai saa heräämään. Aamuruuhkassa voisi vaikka seistä päällään ja samalla pyöritellä hulavannetta eikä kukaan kiinnittäisi kummempaa huomiota. Internet on täynnä videoita kuinka ihmiset laitteitaan tuijottaessaan kävelevät suihkulähteisiin ja törmäävät liikennemerkkeihin. Ei ole myöskään yllättävää kuinka moni on joutunut todella vakaviin onnettomuuksiin, jopa hengen vieviin, ottaessaan itsestään kuvia someen milloin milläkin kallionkielekkeellä tai sillalla. Some ei saisi olla niin vangitsevaa että ihminen unohtaa itsensä ja sulkee maailman ympäriltään, kun se tapahtuu, tapahtuu paljon muutakin, eikä mitään hyvää ainakaan. Uutiset ovat olleet täynnä ahdistavia tarinoita joissa some on ollut tehokas työkalu ahdistelijoille, kiusaajille, hyväksikäyttäjille ja muille rikollisille. Kun some saapui ulottuvillemme, tällainen puoli ei varmasti tullut mieleen. Ihminen on jälkiviisas taas tässäkin asiassa. Voisi olla jännittävä päivä kun kaikki järjestelmät kaatuisivat. Se olisi varmaan ainoa tilanne missä ihmiset huomaisivat oman vakavan riippuvuus-suhteensa teknologiaan. Kaikki niinä aikoina syntyneet, jotka eivät ole saaneet oppia selviytymistaitoja, saattaisivat olla todellisissa ongelmissa. Pelkkä manuaalisen kartan lukeminen olisi ylivoimainen tehtävä. Huvittavaa on ajatellakin että pitäisi kaivaa esiin puhelinluettelo ja etsiä numeroita tai osoitteita. Onhan jo huomattu miten kirjoitustaitokin on vaakalaudalla, kun senkin on korvannut kosketusnäytön valmiit kirjaimet.

Positiivista somea

Somen alkuperäinen tarkoitus oli oikeastaan antaa ihmisille mahdollisuus tavoittaa toisiansa muutenkin kuin puhelimitse, ja koristella sivujaan kuvin ja päivityksin. Ei ollenkaan hullumpi tapa löytää pitkään kadoksissa olevia lapsuuden ystäviä tai olla yhteydessä ihmisiin toisella puolella maapalloa. Somen alkuajoista mahdollisuudet ovat kehittyneet jo aika paljon, ja nyt on myös mahdollista puhua ihmisten kanssa messengerin välityksellä ja oikein kuvan kera. Erilaisia sosiaalisen median kanavia on useita. Jokaiselle on oma suosikkinsa, riippuen tietenkin omasta sosiaalisesta piiristä. Sosiaalisen median käyttäjäystävällisyys mahdollistaa näitten kanavien käytön kaikille ikäpolville, ei some ole suinkaan vain nuorten keino kohdata tovereitaan ja vaihtaa kuulumisiaan.

Positiivista somea
Emmi

Kommentointi on suljettu.