Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 2

Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 2

Somen muita positiivisia puolia on ehdottomasti ihmisten löytäminen. Jostain syystä puhelin numeroiden hakeminen nimen perusteella on jotenkin hankalaa kaikesta tekniikasta huolimatta, ja etenkin jos saman nimisiä henkilöitä on useita. Kasvojen ja nimen perusteella haetun henkilön löytää suht helposti somen avulla. Myös yleinen tiedottaminen on helpottunut.

Somen vaikutus käyttäytymiseen osa 2

Tilaisuuksien ja kokouksien järjestäjille some on korvaamaton apuväline. Ja ilmainen! Onkin hienoa nähdä tykkäämiensä firmojen/tapahtumajärjestäjien ja henkilöiden ahkeria päivityksiä. Ehkä se kertoo somen tehokkaasta tavasta tavoittaa kohteensa. Mutta miten paljon somen käyttöä tavallinen kansa kestää? Informaatiotulva on valtava, sillä some pitäisi ymmärtää myös mainoskanavana. Aivojen kapasiteetti kaiken sen tiedon käsittelyyn on rajallinen.

Mainoskanava

Somen hyödyntämiseen mainosvälineenä on vaikuttanut oma käyttäytymisemme suoraan, ei mikään muu. Mainostajien ja puhelinvalmistajien huomattua miten ihmiset muuttavat käyttäytymistään teknologian kehittyessä, ja miten riippuvaisiksi se on meidät tehnyt, takaisin ei ollut enää palaamista. Mainosten personointi on uusin keino saada ihmiset hankkimaan joku turha tuote. Samalla tämä kielii siitä, että käyttäjän henkilökohtaisia tietoja on vuodettu eteenpäin. Tällainen sai kansan varpailleen, mutta ei tullut kuuloonkaan että somesta olisi luovuttu. Kieltämättä se on liian hyvä kanava, mutta tarvitsee kyllä tuunausta ylläpitäjien suhteen, jotta käyttäjät voivat pelotta edelleen päivittää kuviaan ja tekemisiään huolettomin mielin.

Häiriökäyttäytyminen

Erittäin ikävä somen tuoma ilmiö on onnettomuuspaikkojen kuvaaminen. Tällainen häiritsevä ja tunteeton käyttäytyminen on saanut osakseen paljon kritiikkiä poliisilta ja pelastushenkilökunnalta. Pahimmassa tapauksessa onnettomuuspaikalle pysähtyminen kuvaamistarkoituksessa saattaa aiheuttaa uuden vaaratilanteen, tai vaikeuttaa pelastustöitä. Tällainen tapa ei myöskään ole eettisessä mielessä oikein. Uhrien kuvaaminen ja materiaalin päätyminen koko kansan pällisteltäväksi on todella ala-arvoista ja epäkunnioittavaa. Tässä päästään siihen kovasti kiisteltyyn aiheeseen, eli mitä somessa suodatetaan pois ja mitä ei. Onko somessa julkaistujen kuvien ja videoiden sensuurivastuu somen ylläpitäjällä vai kuvamateriaalin julkaisijalla. Ja kuka näitä ehtii valvomaan? Siihen tahtiin kun materiaalia julkaistaan esimerkiksi Facebookissa, ei ole edes realistista ajatella että sisältöä voisi valvoa reaaliajassa. Yleensä sensuuri tapahtuu siinä vaiheessa kun materiaali on jo julkaistu ja joku asianomainen ilmoittaa sen loukkaavana, tai sen sisältö on liian raakaa tai pornographista. Tämä tarkoittaa sitä että sisällön on nähnyt tätä ennen jo sadat tuhannet ihmiset, joukossa lukuisia alaikäisiä ja pieniä lapsia. En väitä että some luo tällaista käytöstä, mutta se mahdollistaa sen. Ikävä tosiasia. Seuraavan kerran kun joutuu onnettomuuspaikalle, olisi suotavaa käyttää sitä älylaitetta vain avun soittamiseen, ja keskittyä uhrien auttamiseen. Sanotaan että käyttäytymismuutokset ovat lähinnä lieveilmiö. Mikä sitten on lieveilmiö. Onko mikään edellä kuvatuista lieveilmiö. Ei ole. Vaan suoraa seurausta somen ja älylaitteiden muutenkin rautaisesta otteesta ihmisiin. Jopa siinä määrin että annamme niiden vaikuttaa hereilläoloaikaan, päivittäiseen elämän rytmiin ja mielipiteisiin. Käytämme suunnattomasti aikaa kaikenmaailman tuntemattomien ihmisten arvostelemiseen. Oli sitten kyseessä ihonväri, suuntautuminen, ruokavalio, pituus tai paino, aina tuntuu olevan aikaa kiinnittää huomiota epäoleelliseen. Sen sijaan että keskittyisi omaan elämäänsä ja omien arvojensa tutkimiseen ja käyttäisi ehkä aikansa luovemmin ja mielekkäämmin, ilman somen aiheuttamaa informaatioahdistusta. Älylaite on se viides raaja joka on tarpeellinen tai sitten ei. Oliko kansa ennen onnellisempaa, vai onko älylaitteiden aikakausi utopia? Eihän ihmisten tarvitse edes keskustella, siis ääneen. Kaikki tarvittava löytyy somesta. Siellä on ystäviä läheltä ja kaukaa, ja paljon muutakin kuin ystäviä. Tuntematon ja jännittävä virtuaalimaailma on ottanut omansa. Auttamattomasti. Aamun ruuhkajunassa tunnen hiljaista tyytyväisyyttä kaivaessani esiin paperikantisen pokkarin.

Häiriökäyttäytyminen
Emmi

Kommentointi on suljettu.