Sosiaalisen median muutos

Sosiaalisen median muutos

Reilut kymmenen vuotta sitten, kun sosiaalisen media jättiläiset Facebook, Twitter ja MySpace tulivat markkinoille, ajat ja käyttäjät olivat hyvin erilaisia kuin nykyään. Ohjelmat ovat kehittyneet vuosien saatossa, ja onpa niistä osa jo poistunut käytöstäkin muiden tullessa tilalle. Käyttäjämukavuuden on sanottu lisääntyneen, mutta niin ovat käyttäjätkin erilaisia.

Jos aikoinaan Naamakirja alkoi Harvardin yliopistokampukselta Zuckerbergin hot or not jekusta, se nopeasti levisi maailman suurimmaksi sosiaaliseksi mediaksi. Vuoteen 2008 asti MySpace oli suurin sosiaalisen median sivusto, ja sen ideologia oli hyvin erilainen Facebookiin verrattuna. MySpace rohkaisi käyttäjiään jakamaan musiikkia, kun taas Facebook oli alusta alkaen informaationjakokanava.

Twitter 140 merkkinsä kanssa on myös ottanut paikkansa sosiaalisessa mediassa. Suomessa tosin Twitter nähdään vieläkin hieman elitistisenä ohjelmana, eikä sen suosio ole lähelläkään muita some sovelluksia. Maailmalla kuin meilläkin Twitter varsinkin on noussut poliitikkojen ja journalistien suosioon, mutta normaaleitakin käyttäjiä on miljoonittain.

Vuosien saatossa some-sivustot ovat nähneet useita uudistuksia. Varsinkin Facebookin monet päivitykset ovat aiheuttaneet närää käyttäjien keskuudessa, mutta kuluttajat ovat sopeutuneet nopeasti. Tärkeintä on sivustojen helppo käyttö, ja käyttömukavuuteen onkin panostettu vuosi vuodelta.

Some muokkaa käytöstapoja

Kun suositut sosiaalisen median ohjelmat tulivat ensi kertaa esille, moni asia oli eri tavalla. Tietoturvallisuudesta ei huolehdittu läheskään niin paljon kuin nykyään, ja useimmat profiilit olivat julkisia kenen tahansa nähdä. Samoin käyttäjien päivitykset näkyivät kaikille, joten tiedostava somen päivittäjä osasi jo silloin olla paljastamatta ihan kaikkea netissä.

Pikku hiljaa ja uusien sovellusten yleistyessä, into löytää vanhoja luokkakavereita ympäri maan ja maailman alkoi hiipumaan, ja oman yksityisyyden tarve tiedostettiin. Mutta samanaikaisesti ironisesti erilaisten ryhmien yleistyessä normaalit kohteliaat käytöstavat tuntuivat unohtuvan monilta.

Erilaiset feikkiprofiilit yleistyivät ja ovat nykypäivää, ja internettrollaus on vain pahentunut vuosi vuodelta. Trollauksella tarkoitetaan yleensä feikkiprofiilin suojissa tehtyä systemaattista keskustelujen häirintää, jossa esitetään faktoja tai mielipiteitä reaktioiden takia. Pahimmassa tapauksessa kyseessä ei edes ole feikkiprofiili, vaan jotkut henkilöt ottavat asiakseen esiintyä omalla nimellään.

Myös internetkiusaaminen on lisääntynyt. Hämmentävää kyllä, kiusaamista tapahtuu jokaisessa ikäluokassa ja molemmat sukupuolet syyllistyvät siihen. Pahimpia tapauksia on viety oikeuteen, ja surullisimmissa tapauksissa kiusatuksi joutunut henkilö on päätynyt ottamaan oman henkensä.

Feikkiprofiilien taakse saattaa myös piiloutua erityyppisiä rikollisia. Pedofiilit ovat perustaneet profiileja, joissa he esiintyvät lapsina. Yhdysvalloissa häiriintyneet naiset, jotka eivät pysty saamaan omia lapsia, ovat esiintyneet äiteinä tai odottavina äiteinä päästäkseen lähelle raskaana olevia naisia.

Niin paljon hyvää kuin sosiaalinen media on tuonutkin, on sen käyttäjien täytynyt opetella aivan uusi medianlukutaito navigoidakseen tässä informaation ja uuden kommunikaation ihmeellisessä maailmassa. Ei ihme, että nuorempi sukupolvi on alkanut vieroksua massasomea, ja löytänyt uusia sosiaalisen median ulottuvuuksia.

Kohti 2020-lukua

Kun seniorit vasta joukoittain ovat liittymässä sosiaalisen median valta-aaltoon, on nuoriso jo kyllästynyt Facebookiin ja Twitteriin. WhatsApp, Instagram ja Snapchat ovat nuorten suosiossa, ja varsinkin WhatsAppissa olevat pienryhmät kasvattavat suosiotaan. Massoja ei haluta enää seurata, ja turhan informaation tulva ei kiinnosta nuoria.

Tulevaisuuden ennusteisiin kuulu vahva visuaalisuuden korostaminen. Kuluttajille tarjotaan enemmän mahdollisuuksia rakentaa kotisivuja palveluihin, ja lisätä itse tekemiä videoita ja animaatioita. Yksityisyyden katsotaan myös olevan tulevaisuuden trendi. Nykyään kaikki sosiaaliset mediat ovat maksuttomia, mutta tulevaisuudessa evästeettömästä mainosvapaasta alustasta joutuu kenties maksamaan.

Se, mistä kaikki ovat yhtä mieltä on, että sosiaalinen media on tullut jäädäkseen. Muutaman vuoden sisään koko maapallo on yhdistetty internettiin, ja paluuta entiseen ei ole. Nuoremmat sukupolvet eivät tunne aikaa ilman älypuhelimia ja 50 vuoden päästä kukaan ei enää muista aikaa ennen sosiaalista mediaa.

Emmi

Kommentointi on suljettu.