Sosiaalisen median vaikutus nuoriin

Sosiaalisen median vaikutus nuoriin

Internet, kännykät, älylaitteet ja niiden mukanaan tuomat ohjelmat ovat kaikki nykypäivää. Niitä käytetään lähes päivittäin ja ne ovat paitsi hyvää viihdettä myös erittäin hyödyllisiä jokapäiväisten asioiden hoitoon.

Ne ovat kuitenkin olleet käytössä vasta suhteellisen lyhyen aikaa, joten niistä ei ole olemassa juurikaan tutkimustietoa, varsinkaan niiden vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan.Nykyään kännykät hankitaan entistä nuorempana. Se voi johtua perheen kiireisestä elämästä, nuoren halutaan olla tavoitettavissa ja moni päivittäinen asia voidaan hoitaa kännykän välityksellä. Toisinaan se hankitaan, koska kaikilla muillakin on se jo. Siinä on paljon hyvää, mutta myös paljon sellaista mikä vaatii aikuisen valvontaa ja neuvoja käytössä.Nuorten sosiaalisen median käytössä on sekä hyvää että huonoa. Olisi väärin sanoa että se aiheuttaa pelkkää harmia ja että nuoret jopa sairastuisivat vietettyään liikaa aikaa niiden parissa. Totta kai jatkuva kännykän tuijottaminen tuntuu oudolta vanhemmista sukupolvista joiden nuoruusaika oli hyvin erilaista. Mutta ei sosiaalinen media pelkästään pahaa tee nuorille vaan sillä on myös monia hyviä vaikutuksia.Sosiaalinen media on nuorille tänä päivänä sosiaalisen verkostumisen paikka. Siellä ystävät kohtaavat, jakavat tarinoita ja kuvia, nauravat toistensa jutuille ja lohduttavat surun murtamaa ystävää. Kaikki se mikä ennen tehtiin kasvotusten ja elävässä elämässä tapahtuu nykyään myös sosiaalisen median välityksellä. Ei kysymys ole mistään sen kummemmasta, se on vain nykyaikainen paikka olla ystävien kanssa.

Sosiaalisen median hyvät ja huonot puolet

nuorten luovuus

Jonkun verran on tehty erilaisia kyselyjä ja tutkimuksia joissa selvitetään nuorten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa. On todettu että se luo uusia harrastuksia, tukee nuorten luovuutta ja vuorovaikutusta ja antaa nuorille aikaa olla toistensa seurassa. Tosin huonoja puolia myös löytyy kuten nettikiusaaminen mikä on lisääntynyt erilaisissa yhteisöpalveluissa.Myöskin jatkuva sosiaalisen median käyttö voi olla jokseenkin huolestuttavaa. Erityisesti jos normaalit ihmiskontaktit jäävät kokonaan pois ja nuori käyttää kaiken aikansa vain kännykän ruutua kytäten. Tällöin myös erilaiset fyysiset sairaudet ovat voineet tulla esille kuten uniongelmat, mielialanvaihtelut, ahdistuneisuus ja masennus. Joskus nuoren omakuva ja itsetunto ovat myös voineet laskea netissä liikaa nähdyn vääristyneen kehonkuvan myötä.Tällaisissa tapauksissa onkin tärkeää vanhempien valvonta ja netin käytön rajaaminen. On tärkeää kertoa nuorelle että kaikki mikä sosiaalisessa mediassa näkyy ei välttämättä ole totta. Kuvia voidaan muokata ja meikkiä käyttää enemmän jolloin ihminen saadaan näyttämään jotenkin täydelliseltä. Nuoren ei pidä kuitenkaan hävittää rajaa todellisuuden ja sosiaalisen median välillä, vaan tiedostaa mikä on luonnollista ja aitoa. Sosiaalisen median runsaasta käytöstä löytyy yhteyksiä ylipainoon ja lihavuuteen. Korkea ruutuaika oli suorassa yhteydessä suurempaan ruoankulutukseen mikä taas johti korkeaan painoindeksiin, vyötärönympärysmittaan ja ylipainoon. On siis erittäin tärkeää että vanhemmat kantavat myös vastuuta nuorten sosiaalisen median käytöstä, asettavat rajoja ja auttavat nuorta tiedostamaan sen haitat.

käytä chatia välttääksesi julkista puhumista

Sosiaalisesta mediasta voi löytyä nuorille myös paljon uusia ystäviä ja harrastuksia. Sen kautta yhteydenpito ja keskustelut ovat helpompia erityisesti muuten ujoille nuorille jotka haluavat välttää suuria ihmisjoukkoja ja julkisesti esiintymistä. Sieltä voi saada paljon vertaistukea ja tietoa asioihin joita nuori ei välttämättä muuten kehtaisi tuoda esille esimerkiksi vanhempiensa kanssa.Se voi olla myös erittäin hyvä tuki monille kroonisesti sairaille nuorille jotka joutuvat viettämään paljon aikaa erityksissä kotona tai sairaalassa. He voivat löytää uusia ystäviä kenellä voi olla sama sairaus ja näin jakaa kokemuksia keskenään. Se voi antaa heille uutta toivoa ja pitää seuraa silloin kuin muilla ei ole aikaa heille. Se voi myös olla paikka josta kiusatut nuoret löytävät ainoat oikeat ystävänsä.

Emmi

Kommentointi on suljettu.