Suosittuja sometrendejä

Suosittuja sometrendejä

Suosittuja sometrendejä

Sosiaalisen median seuraaminen ja myös aktiivisesti sinne sisällöntuottaminen alkaa olla nykypäivänä yhtä tavanomaista kuin aamupuuron syöminen – tai oikeastaan

jo varmaan yleisempää. Itse asiassa somekanavien valtava määrä voi suorastaan ällistyttää, ja häkeltyneenä moni voi miettiä, mikä olisi juuri se somekanava mitä minun kannattaisi seurata. Entä kaikki uudet sosiaalisen median trendit; ne tuntuvat muuttuvan samaa nopeaa vauhtia kuin ihmiset ja yhteiskunta yleensäkin, eikä se tietysti ihme olekaan.

Tavat kommunikoida ja viestiä ovat aina aikansa heijastuma, ja tällä hetkellä koko maailma muuttuu siinäkin suhteessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Se miten haluamme käyttää sosiaalista mediaa riippuu tietysti meistä yksilöinä – mutta jos todella haluaa tavoittaa viestinnällään erilaisia kohderyhmiä ja suurta yleisöä, on trendejä melkeinpä pakko pitää silmällä. Joten, lähdetäänpä luomaan katsaus joihinkin suuntauksiin mitä tämä vuosi 2021 tuo, ja on jo tuonut, tullessaan.

Somekanavien parhaat

Kysymme aivan ensimmäiseksi sitä, että miksi yleensä kannattaa seurata somen trendejä ja eri kanavia; eikö siellä voi toimia vain niinkuin ennenkin, ihan omalla tyylillään? Periaatteessa totta kai, mutta se riippuu monesti siitä, mitä oikein haetaan. Jos päämääränä on kohderyhmien tavoittaminen parhaalla mahdollisella tavalla viestisi perille saamiseksi, on trendien seuraaminen mielekästä. Some kehittyy todella nopeasti, ja ihmisten siellä käyttämä aika kasvaa myös tasaisesti – jotta pysyy kärryillä, pitää olla tiukasti kiinni niissä kärryissä.

Somekanavien parhaat

Mitkä kanavat ja alustat ovat nyt sitten niitä seuratuimpia? Suomalaiset ovat tilastojen mukaan vieläkin Facebook-kansaa, mutta enemmän vähän vanhemman väestön keskuudessa. Nimittäin 16-24 -vuotiaiden ikäryhmässä Instagram on noussut yhteisöpalveluiden ykköseksi. Twitter ja LinkedIn pitävät edelleen pintansa, ja uutena nousijana on TikTok, jonka käyttäjäkunta kasvaa huimaa vauhtia ehkä hieman yllättäen vanhemman väestön ja myös organisaatioiden keskuudessa. Joidenkin ammattilaisten mielestä Instagram on näistä ehdottomasti se, joka kannattaa valita jos ajankäytön puolesta pystyy valitsemaan vain yhden somekanavan, jossa olla aktiivinen. Sitä selaillaan, siellä tavoittaa ihmiset, ja siellä yleisö tahtoo seurata nimenomaan erilaisia brändejä. Ei kannata kuitenkaan unohtaa esimerkiksi TikTokia; vaikka juuri nyt tuntuisi ettei sieltä löydä omaa kohderyhmäänsä, se on kuitenkin juuri se alusta, josta sometrendit erityisesti lähtevät liikkeelle nykyään. Seurantaan siis vähintään! Ja LinkedIn on tietysti taas ammatillisen verkostoitumisen kannalta aivan ehdoton. Mutta katsotaanpa seuraavaksi niitä ajankohtaisimpia sometrendejä, eli miten siellä kannattaa asioita jakaa.

Ajankohtaiset trendit ja sisällöt

Mikä oikeastaan motivoi ihmisiä käyttämään somea? Monille tärkeää on vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa: tämä on korostunut nyt koronapandemian aikana. Somessa voi ilmaista itseään, vaikuttaa asioihin, ja jakaa itselle tärkeitä kokemuksia ja tarinoita – ja myös oppia uusia asioita. Mitkä tavat esittää asioita ovat nyt sitten pinnalla, mitä trendejä kannattaa miettiä kun haluaa tavoittaa yleisönsä? Ensimmäisenä tulee esiin helppous. On hyvä hakea somesta sisältöjä, jos ne on helposti löydettävissä, helposti ymmärrettävissä, ja myös helposti jaettavissa. Toisena nostetaan esille se asia, että somessa ei olla enää pelkästään viihteen perässä, vaan sieltä etsitään tietoa ja opitaan uutta; kannattaa siis jakaa tietoa helposti ymmärrettävän sisällön kautta – ja tiivistäen. Nopeus on valttia nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Epäaitous ja todellisuuden kaunisteleminen on myös yhä enemmän pannassa. Sen sijaan aitous, rehellisyys ja luonnollisuus kiinnostavat ja niitä arvostetaan.

Muita samankaltaisia piirteitä ovat vastuullisuus sekä arvopohjainen toiminta ja viestintä. Ja nyt somekanavilla korostuvat myös live-tapahtumat, striimaus, videopohjaisen materiaalin editointi ja ääni. Ääniraitojen avulla tehdään yhä luovempia kokonaisuuksia, ja on jopa perustettu täysin äänipohjainen somealusta nimeltä Clubhouse. Somessa ollaan siis entistä sosiaalisempia, aidompia, ja tiedostavampia. Jos siis haluat vaikuttaa, saada seuraajia, markkinoida, tai ihan vain jakaa itsellesi tärkeitä asioita somealustoilla: ole oma, aito itsesi.

Emmi

Kommentointi on suljettu.