TikTokin tulevaisuus

TikTokin tulevaisuus

TikTokin tulevaisuus

Sosiaalinen media on viimeisten vuosien aikana vallannut alaa tietokoneissa ja älypuhelimissa; ja näin myös ihmisten elämässä. Yksi viimeisimmistä some-hiteistä on ollut videosovellus TikTok – ja se on ollut myös yksi puhutuimmista ja kohutuimmista. Mikä TikTokin tarina oikein on, ja mikä kiinnostavinta, mikä oikein on sen tulevaisuus?

TikTokin nousu ja menestys

TikTok on verrattain uusi sovellus, sillä se julkaistiin Kiinassa Douyin-nimisenä vuonna 2016, ja seuraavana vuonna muissa maissa nykyisellä nimellään. Toimintaperiaatteena tällä sovelluksella on se, että käyttäjä tekee puhelimellaan videon, jota voi sitten muokata sovelluksessa esimerkiksi lisäämällä siihen musiikkia ja vaikkapa tehosteina erilaisia efektejä ja filttereitä. Video kestää vain 15 sekuntia; toki se on yllättävän pitkä aika, jossa ehtii tapahtua vaikka mitä. Video ilmestyy sen jälkeen syötteessä, josta katsojat voivat selata sitä ja muita videoita; vaikka tilinsä voi säätää yksityiseksi, lähtökohta on se että kuka tahansa voi videoita katsella.

TikTok sai heti alkuun suuren suosion pääasiassa nuorten aikuisten ja teinien keskuudessa, mutta myös hyvinkin nuoret lapset ottivat sen omakseen. Vaikka ideana oli se, että kaikki voivat olla luovia ja päästää mielikuvituksensa valloilleen, on tämänkin sovelluksen käytöllä ollut ne varjopuolensa. TikTokin yksityisyydensuoja on saanut todella kovaa arvostelua, sillä tili on sovelluksen lataamisen jälkeen automaattisesti julkinen, ja sadat lapset ovat näin tulleet paljastaneeksi videoilla oikean henkilöllisyytensä, sekä joskus jopa yhteystietojaan. Ei ole myöskään ollut mitenkään tavatonta, että videoilla on esitetty vihjailevaa tanssimista tai jotain paljastavaa kuvamateriaalia, ja on jopa raportoitu kuinka aikuisia on esiintynyt videoilla lapsina, ja he ovat näin yrittäneet käyttää sovellusta lasten houkutteluun.

Pöyristyttävää, eikö totta!  Lisäksi eräs huolestuttava ilmiö on videoilla jaettavat erilaiset vaaralliset haasteet. Esimerkiksi käyttäjät ovat haastaneet muita laittamaan haarukka pistorasiaan, nauttimaan liikaa muskottipähkinää saadakseen “pään sekaisin”, tai jopa ottamaan osaa niin sanottuun kallonmurtajahaasteeseen. Viimeksi mainitussa haasteessa henkilöltä joka hypähtää ilmaan, potkaistaankin jalat alta – joten tämä kaatuu tietysti vauhdilla maahan. Sanomattakin selvää, että seurauksena voi olla mitä vain aivotärähdyksestä kallonsisäiseen verenvuotoon, ja näin on joissain tapauksissa tuloksena ollutkin. Ei ihme että muun muassa vanhemmat ovat olleet todella huolissaan. Toki TikTok on itsekin puuttunut näihin haasteisiin, ja pyrkinyt poistamaan tällaiset vaaralliset videot sovelluksesta heti jos niitä on havaittu. Kaikesta tästä herää kuitenkin kysymys: minkälainen tulevaisuus TikTokia odottaa?

TikTokin nousu ja menestys

TikTok ja tulevaisuus

Ensinnäkin, TikTok ei ole yksin kilpailemassa lyhytvideoiden tekijöiden ja katsojien suosiosta, vaan sille on ilmaantunut haastajia. Tämän vuoden alkupuolella ilmoitettiin uuden Byte-sovelluksen lanseeraamisesta, ja se julkaistiinkin sekä Androidille että iOS:lle. Tämän sovelluksen valttikorttina on tällä hetkellä siihen ladattavien videoiden lyhyys – vain 6 sekuntia – sekä se että video “looppaa” itsensä eli toistuu uudestaan ajan loputtua. Vasta tulevaisuus tietysti näyttää, onnistuuko Byte samalla lailla koukuttamaan käyttäjänsä kuin TikTok. Toisena haastajana on väläytelty uutta musiikkipalvelua nimeltä Resso, jossa musiikkiin voisi liittää kuvia tai gif-animaatioita, ja jossa myös kappaleiden lyriikat ovat selvästi esillä; näitä voisi sitten jakaa kavereilleen. Aika tietysti näyttää lopulta, miten tämän kilpailijan käy!

Mutta TikTokia uhkaavat myös pahemmat asiat kuin pelkät haastajat, nimittäin sovelluksen totaaliset kieltämiset. Intian hallitus on jo ehtinyt tehdä tämän; siellä kiellettiin heinäkuun alussa TikTokin ja myös muutaman muun Kiinasta peräisin olevan sovelluksen lataaminen. TikTok menettää näin melkoisen ison määrän käyttäjiä, sillä Intia on huomattava some-sovellusten markkina-alue. Myös Yhdysvaltain presidentti Trump on ilmoittanut aikeistaan kieltää TikTok -sovellus maassa; tosin vielä on melko epäselvää kuinka presidentti voi panna tämän uhkauksen täytäntöön rikkomatta Yhdysvaltojen perustuslakia. Sekä Intian että Yhdysvaltojen kantaan vaikuttaa eittämättä kauppapolitiikka, sillä molemmat maat ovat olleet toistuvissa kiistoissa Kiinan valtion kanssa. Trump on lisäksi ilmoittanut erääksi syyksi huolenaiheen siitä, että Kiinan tiedustelu toimisi TikTokin kautta. Kävi miten kävi – jäämme varmasti mielenkiinnolla seuraamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan TikTokille!

Emmi

Kommentointi on suljettu.