Turvallisesti verkossa

Turvallisesti verkossa

Turvallisuus verkossa ei vaadi erikoista teknistä osaamista, vaan tärkeintä on tunnistaa turvalliset ja hyvät tiedot sekä erottaa joukosta väärä tieto, joka voi johtaa ikäviin seurauksiin.

Turvallisesti verkossa

Välttääksesi tietoturvaan liittyvät riskit on hyvä pitää nettitaitoja ajan tasalla ja pyrkiä toimimaan turvallisesti. Riskejä on monenlaisia ja ne voivat tulla vastaan tilanteissa, joissa ei aikaisemmin ole ollut. Todenmukaisen materiaalin löytäminen, omien tietojen salaaminen ja turvallinen kommunikointi muiden käyttäjien kanssa ovat kaikki tärkeitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tietoturva ja henkilötiedot

Kukaan ei vastaa netissä olevasta tiedosta tai materiaalista. Hyödyllisen materiaalin lisäksi on myös paljon sopimattomia tai jopa laittomia asioita, joihin pääsee yhtä helposti käsiksi niin lapsi kuin aikuinenkin. Kuka tahansa voi esiintyä netissä omalla nimellään tai nimimerkillään, mutta myös kenen tahansa muun nimellä ja muilla tiedoilla. Sisällön jakaminen on sosiaalisessa mediassa olennaista, joten varsinkin linkkien avaamisessa kannattaa olla varovainen. Sähköposti voi suodattaa suurimman osan roskapostista jo valmiiksi, mutta haittaohjelmien ja virusten leviämiseen on muitakin reittejä. Joskus voit saada tutulta henkilöltä linkkejä, joita ei pidä avata. Erilaiset huijaukset, jotka pyytävät avaamaan linkin näyttävät oman kaverin lähettämältä, mutta voivat johtaa siihen että sinun nimissäsi lähtee sama haitallinen linkki oman kaverilistasi profiileille. Kaverilistalle ei myöskään kannata hyväksyä ketä tahansa.

Omia henkilökohtaisia tietoja kannattaa jakaa varovasti, vain luotettaville sivustoille, jotka niitä tarvitsevat. Salasanoja ei kenenkään muun tarvitse tietää, eli niitä ei myöskään viestien välityksellä tarvitse kenellekään kertoa. Annettuja tietoja voi olla mahdollista käyttää esimerkiksi rikolliseen toimintaan. Henkilö- ja pankkitietojen avulla varas voi ottaa pikavippejä tai tehdä paljon ostoksia verkossa, ennen kuin huomaat niiden edes levinneen. Sivustojen käyttöehtoja on myös hyvä lukea läpi, ennen tietojen luovutusta, sillä jotkut voivat jakaa antamiasi tietoja eteenpäin. Profiilien yksityisasetukset kannattaa päivittää sen mukaan, kenen haluat näkevän julkaisemasi kuvat ja tiedot. Esimerkiksi sijaintitiedot voivat olla näkyvillä huomaamattasi ja silloin tuntemattomat voivat saada ne käyttöönsä. Myös kuvien perusteella joku voi päätellä asuinpaikkasi sijainnin. Nämä asiat on hyvä muistaa, varsinkin jos joku päivittämäsi asia kertoo sinun olevan pois kotoa, tyhjä asunto on helppo kohde varkaille. Kannattaa myös keskustella asiasta muiden perheenjäsenten kanssa, ovathan kaikki tietoisia mitä tietoja he jakavat ja kenelle? Muista myös kunnioittaa kavereiden yksityisyyttä, älä jaa tietoa, joka voi paljastaa tietoa heistä. Esimerkiksi rekisterinumerot tai talojen numerot voivat epähuomiossa näkyä kuvila.Haittaohjelmien ja virusten varalta koneiden järjestelmäpäivitykset ja ohjelmistot tulee pitää ajan tasalla. Erilaisia torjuntaohjelmistoja on saatavilla, joten ne on hyvä pitää päällä ja päivitettynä. Älypuhelimet ja tabletit täytyy päivittää myös ja muistaa että virus voi päästä myös niihin. Tarkista, että avaamasi linkit näyttävät oikeilta ja lähettäjä on varmasti luotettava. Sovelluskaupat voivat sisältää haitallista sisältöä myöskin, jolloin kannattaa tarkistaa mitä mieltä muut lataajat olivat sovelluksesta tai kenen tekemä se on.

Työasiat somessa

Sosiaalinen media on tullut yleisesti käyttöön myös monilla työpaikoilla, profiilien päivitys voi olla yksi työtehtävä, muiden viestintäkanavien lisäksi. Työajalla oman somen profiilin päivitystä voi työnantaja estää, mutta työsopimuslaki ohjaa toimintaa työntekijänä niin työajalla kuin vapaa- ajalla, eli myös somessa. Työntekijän on siis oltava lojaali ja luotettava. Salassapitomääräykset ja muut ohjeistukset on hyvä lukea työpaikalla. Liikesalaisuudet ovat salassa pidettäviä, ilman erillisiä sopimuksia asiasta. Jos ilmoitat profiilissasi työnantajasi nimen tai julkaisusi voidaan muuten yhdistää siihen, kannattaa muistaa, että hölmöily voi johtaa sopimuksen irtisanomiseen tai rikosseuraamuksiin. Asiakkaista puhuminen ja mustamaalaaminen antavat negatiivisen vaikutelman yrityksestä. Jos keskustelet työhön liittyvissä keskusteluissa, ilmoita, onko kyseessä työnantajan kanta vai sinun mielipiteesi.

Työasiat somessa
Emmi

Kommentointi on suljettu.